Wednesday, February 9, 2011

Vikingen en kristallen

NL Vikingen gebruikten zonnestenen als kompas.


Calciet (Ijslandspaat)
Waarschijnlijk met behulp van stenen, waarmee de stand van de zon kon worden bepaald, waren de Vikingen in staat om op zee te navigeren. Doorschijnende kristallen en mineralen zoals calciet (zie afbeelding) zouden daarvoor kunnen zijn gebruikt als zogenaamde zonnestenen. Het moet daarmee mogelijk zijn geweest om zelfs bij mist of bewolking de stand van de zon in de gaten te houden en daarmee de noordelijke richting te bepalen tijdens hun zeereizen. Volgens Hongaarse onderzoekers zou op een speciale manier zonlicht gefilterd (gepolariseerd) kunnen worden door sommige doorschijnende stenen. Het is in theorie mogelijk om de stenen zodanig te richten en te draaien dat kan worden bepaald waar het zonlicht vandaan komt, zelfs bij mist of bewolking.


De legende van Sigurd (Siegfried)
Met de kristallen kan de exacte locatie van de zon worden vastgesteld, ook als er sneeuw en ijs of veel bewolking is. De wijze van lichtpolarisatie is onafhankelijk van de mate van bewolking in de lucht. Behalve de bepaling van de stand van de zon zouden de Vikingen zeer waarschijnlijk ook in staat moeten zijn geweest om met behulp van een zonnewijzer de tijd vast te stellen. In de Sigurd legende en andere sögur (sagen) wordt aan zonnestenen gerefereerd. Volgens de legende zou Sigurd de onzichtbare positie van de zon hebben bepaald met een zonnesteen. Het fabeltje zou dus wel eens dicht bij de werkelijkheid kunnen liggen. Insecten zoals bijen gebruiken het verschijnsel polarisatie om te kunnen navigeren bij bewolking. Onderstaande afbeeldingen zijn bedoeld om wat licht op het verschijnsel polarisatie te laten schijnen of zouden op zijn minst enigzins verhelderend moeten zijn.

Het principe van polarisatie
 











In ons wetenschappelijke laboratorium van Kristal en Structuurchemie (Universiteit Utrecht) kunnen structuren op moleculair niveau worden opgehelderd van chemische verbindingen en eiwitmoleculen, enkel en alleen als de moleculen driedimensionaal zijn geordend in kristallen ervan. Het is daarbij wenselijk om de kwaliteit van de kristallen te beoordelen, door gebruik te maken van gepolariseerd licht. Geordende kristallen hebben namelijk de eigenschap om de polarisatierichting van licht te kunnen veranderen, of anders geformuleerd te kunnen verdraaien. Dit verschijnsel is waarneembaar door de kristallen te bekijken onder een polarisatiemicroscoop. Als kristallograaf zou ik tenslotte willen stellen: "waar kristallen toch niet allemaal goed voor schijnen te zijn!"

Crystals in polarized light




Tenslotte: Ondanks dat het gebruik van zonnestenen door de Vikingen aannemelijk gemaakt kan worden is er tot nu toe alleen theoretisch bewijs voor geleverd. Een vervolgonderzoek moet uitwijzen of de Vikingen in IJsland en Scandinavie ook daadwerkelijk de beschikking hadden over geschikte kristallen en mineralen om de stand van de zon af te kunnen lezen.
Links en rechts handige aminozuren
De oorsprong van de homochiraliteit van het leven: Nijmeegse onderzoekers publiceerden onlangs een artikel "Hoe licht een handje hielp bij het ontstaan van leven". Het onderzoek van Elias Vlieg en collega's biedt mogelijk een antwoord op de vraag hoe het mogelijk is dat het leven op aarde zo’n sterke voorkeur heeft voor één van de spiegelbeeldvarianten van moleculen. Eraan ten grondslag ligt het gegeven dat aminozuren en andere moleculen ‘richtingsgevoel’ hebben. Het is heel goed mogelijk dat de sterren er wellicht voor hebben gezorgd dat er in de aardse ‘oersoep’ een sterke voorkeur ontstond voor de ‘handigheid’ van de allereerste moleculaire bouwstenen van het leven. De onderzoekers maakten namelijk aannemelijk dat gepolariseerd licht van jonge sterren een sturende rol heeft gehad bij de vorming van de allereerste bouwstenen van het aardse leven. 'Aardse' eiwitten zijn opgebouwd uit L-aminozuren. Het spiegelbeeld ervan wordt gevormd door de D-aminozuren die echter geen deel uitmaken van de bouwstenen van het leven. De sterren hebben dus bepaald dat het leven is ontstaan uit L-aminozuren. Een kwestie van kop of munt dus. Een andere ontdekking van de Nijmeegse onderzoekers was dat via kristallisatie onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende spiegelbeeldvarianten van aminozuur-achtige moleculen.

Bronnen:

Thursday, February 3, 2011

Lateral Thinking

Lateral Thinking.

The concept of lateral thinking is a way of thinking to solve a problem through an unconventional, indirect and creative approach. It can be characterized as horizontal thinking opposite to vertical thinking. In principle, lateral thinking is based on ordening existing information to generate new information. Problem solving using lateral thinking is not straightforward. The goal is to find a way that should end up in a solution that is not always obvious or obtainable with common step-by-step logic. In case no result for a solution of the problem can be found, it can be useful in another field, though. Lateral thinking is somehow like thinking outside the box.



Thinking Tools

Lateral thinking is useful for creating new ideas out of a known idea. The following thinking tools are defined:

  1. Idea generating tools to break current thinking patterns
  2. Focus tools to broaden the search for new ideas
  3. Harvest tools to get as much as possible from idea generating output
  4. Treatment tools to consider real-world constraints

Idea Generating Tools

  • Random Entry Idea Generating Tool: Starting from a random object, or a noun, and connecting that with the specific subject of thought.
  • Provocation Idea Generating Tool: Use the most outlandish out of a list of provocations, such as wishful thinking or exaggeration to genererate new ideas.
  • Challenge Idea Generating Tool: Fresh new ideas can be retrieved by asking the question "Why?". Nevertheless, the aim is not the problem itself, but to challenge anything at all.
  • Concept Fan Idea Generating Tool: Concepts are carried out from ideas. The goal is to expand the range and number of concepts that could end up with a broad range of ideas that can be worthwile to consider.
  • Disproving: A way of convincingly disproving an opposite view.


Lateral thinking and problem solving

  • Problem Solving: Problem solving deals with finding out what caused the problem and how to solve the problem. The aim is to get the situation normalized, prefarably to where it should be.
  • Creative Problem Solving: Solving a problem indirectly and unconventionally by using creativity.
  • Creative Problem Identification: Observation and reflexion are very important to gain insight, that can be useful to solve unrelated problems.

The idea for this blogpost about lateral thinking was generated by the thinking portal of my thoughts concerning the blogpost about serendipity.